Weet jij eigenlijk waarom je zo boos wordt? En wat kan je er aan doen?

 

 

 

 

'Mijn kinderen luisteren alleen maar naar me als ik het 10x moet zeggen en uiteindelijk ontplof!'

 

Dat is het antwoord wat ik het vaakst hoor als ik vraag hoe het komt dat ouders boos worden.

Zeker, herken je dit?

Zal ik je eens iets vertellen wat je misschien liever niet zou horen?

Dit is niet de echte reden waarom we boos worden.

Er zijn héél veel oorzaken  waarom je schreeuwt als een bezetene, nadat je rustig hebt gevraagd aan je kind om iets te doen, en hem later alles ziet doen behalve datgene wat je net gevraagd hebt.

Ja daar wordt je ook moedeloos van, en ik begrijp waarom je op een gegeven moment alleen nog maar wilt gillen.

Maar er is nog een heleboel  meer wat maakt dat je zo boos wordt, veel meer dan dat kind wat even niet mee wil doen.

Misschien werd je ook boos omdat:

  • je je niet gerespecteerd voelde ( voor de zoveelste keer)
  • je niet meer tegen die troep kan, en je de rommel echt niet meer telkens alleen wil opruimen ( voor de zoveelste keer)
  • het lukt je gewoon niet je kind naar je te laten luisteren, dus vind jij jezelf een falende ouder
  • je voelt je gewoon uitgeput, je hebt gewoon teveel op je bordje, en je hebt gewoon hulp nodig ( voor de...)
  • er is teveel lawaai, je hebt eigenlijk honger (niet gegeten) en over -en -overprikkeld......

 

Er zit zoveel meer onder dan alleen maar die boosheid. Door erachter te komen wat jou nu eigenlijk zo triggert, en daaraan gaat werken kom je uit die negatieve spiraal.

En, door een beetje meer geduld en begrip voor jezelf te hebben, wordt je ook wat vriendelijker en geduldiger voor je omgeving. In plaats van de ene negatieve gedachte na de andere te denken en je zelf opeens weer terug vinden onder in het putje, aan het einde van die negatieve spiraal, is er ook een andere weg; die van de vriendelijkheid. Klinkt soft, is het niet. Het is hard werken, en veel moeilijker in het begin dan onze gewone vertrouwde negativiteit.

Mindfulnes is het tegenovergestelde van een overbezet brein; het vult je hoofd met maar één ding tegelijk. Als je met je kind leest, lees dan met je kind. Als je met je kind naar school fietst, fiets dan met je kind. Als je met je kind praat, praat dan met je kind. Tot hier gaat het nog, hoor ik je denken.

In het hart van Mindful Opvoeden zit: verbinding. Dat is het uiteindelijke doel van Mindful Opvoeding; meer verbinding. We laten gaan wie of wat voor ouder we denken te moeten zijn, we laten gaan wat voor een kind ons kind eigenlijk zou moeten zijn. We staan toe gewoon onszelf te mogen zijn. Ja....... hier wordt het al wat moeilijker, nietwaar?

We laten gaan om dingen 'goed'of 'fout'te vinden. , omdat het een beoefening is, een weg van leren en doen. Elke dag weer opnieuw.

Ik zal jullie een paar voorbeelden geven hoe onze manier van opvoeden meer Mindful kan worden, en daardoor misschien wat meer betekenis kan krijgen.

Wordt je bewust van je (negatieve) gedachten

'Daar gaan we weer'!

Nee hè, niet alweer!

Als je nog één keer zo'n toon aanslaat...

Ik word nog eens gek!

Ik stop ermee!

Als je deze gedachten vaak denkt, verwijder je jezelf van jezelf, en dus ook van je kind. We eindigen vaak met de onware conclusie; zie je ik kan het ook niet. Fail! Dit is weer een begin van een volgende negatieve cyclus.

Als je jezelf bewust wordt over deze gedachten, ben je al meer aan zet om er iets positievers mee te doen. Je gaat patronen herkennen. de eerste stap is altijd bewustzijn.

Sta stevig met je voeten op de grond. 

Wees je bewust van hoe je staat, zit, waar je bent op dit moment. Ben je er wel? Hoe voelt je lichaam eigenlijk? gespannen schouders, Tanden op elkaar? Soms helpt het om jezelf weer te voelen is, om je kind aan te raken, te knuffelen, te strelen, te voelen. Soms helpt het om echt even de onderkant van je voeten te voelen. Ja ik ben er!

Adem

God, wat heerlijk dat we onze adem altijd bij ons hebben. Onze adem kan ons altijd helpen weer rustiger te worden, en uit onze paniekstand te raken.

Adem in, en rustig weer uit.

En nog een paar keer. Heerlijk.

Als je super opgefokt bent is déze ademhaling fijn;

Haal adem door je neus, en blaas door een klein gaatje in je lippen uit. Herhaal een paar keer.

Misschien heb jij hier een vraag over, ik help je er graag bij. Dagelijks heb ik gesprekken met moeders en vaders hierover. Opvoeden is niet zo makkelijk als we denken. Het raakt aan alles binnen in ons wat nog onbewust is, wat ook van vroeger is. Het fijne van kinderen kan ook zijn om daar juist mee aan de slag te gaan.

Bel me voor een afspraak; 06 18081342

 

 

 

 

 

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Heb je een vraag?