Slow down, life is too short

 

In ZEN kringen bestaat er een verhaal over een man en een paard. Het paard rent snel en het lijkt alsof de man op het paard op weg is naar een belangrijke bestemming. Een andere man die langs de weg staat roept: "waar ga je heen?". en de eerste man antwoordt: "Ik weet het niet! Dat moet je aan mijn paard vragen!".

dravendpaard

Dit is ook ons verhaal. Wij rijden op een paard, we weten niet waar we heen gaan en wij kunnen niet stoppen. Wij zijn altijd aan het rennen en dat is onze gewoonte geworden....

De norm tegenwoordig is: Opvoeden is stress!!  Maar dat willen we eigenlijk niet :

Haasten, opjutten, strijd, snel door naar het volgende, de hele dag snakken een moment voor onszelf, en ..24/7 beschikbaar blijven voor iedereen...? Lieve hemel, dat kan toch niet?

Wat doen we in hemelsnaam verkeerd? We zitten op een paard, maar daar kunnen we ook weer vanaf, wees je eerst eens bewust dat je voortjakkert, 3 dingen tegelijk aan het doen bent, niet meer aan het genieten bent, niet meer aan het ademen bent....

Hoe kunnen we stoppen? We kunnen stoppen door in Aandacht te leven.

We kunnen de kunst van het STOPPEN leren; ons denken stoppen, onze 'automatische manier van doen', ....en daardoor grip krijgen op de  sterke emoties en gevoelens van pijn die ons doen en laten regeren.

Door bv de 3 minuten ademruimte te doen:

In de 1e minuut check je in bij jezelf en vraagt je af: Hoe is het hier, bij mij? 

je ademt rustig door, merkt op wat er is, en probeert dat zonder oordeel te doen.            

In de 2e minuut ga je op je ademhaling letten, probeer de hele inademing te volgen, en de hele uitademing.

In de 3e minuut richt je de aandacht op je lichaam; hoe zit ik erbij, wat voel ik, wat merk ik op.

Na 3 minuten ben je weer even Online met jezelf, en kijk je met een heel andere blik de wereld in.

donotletothers

Verlang je meer rust, harmonie  en plezier in huis? Kijk hieronder bij de Agenda voor mijn cursusaanbod:

Deze mantra's zijn zeer prettig om af en toe tegen jezelf te zeggen:

♦Vertrouwen: vertrouw dat de dingen goed zijn zoals ze zijn, dat je het niet altijd hoeft te veranderen, geef je soms even over aan het grotere geheel.

♦Stap er vandaan: Ja stap gewoon eens uit die eindeloze discussies, doe een stap achteruitt, en  nog één...Heerlijk!

♦Kies vrede : heel simpel, ik kies steeds vaker voor vrede in plaats van gelijk, of strijd (daar ben ik ook heel goed in, maar vrede voelt echt meer als..vrede!

♦Het is wat het is. Ja als, je deze vaak toepast wordt echt alles een stuk makkelijker; het brood is op....: het is wat het is, jullie zijn 10 minuten te laat...het is wat het is..accepteer het nu maar gewoon....

♦Gewoon aardig zijn: deze lijkt misschien een beetje gemaakt, maar hij werkt erg goed. Als je kinderen moe zijn, chagrijnig zijn na een lange dag, gewoon aardig zijn, ik zeg het tegen mezelf, en tegen mijn kinderen, en..ik word er aardiger en geduldiger van!

♦En dit. Als er véel gedoe is, en dan bedoel ik écht veel, dan helpt het om ze te benoemen als: En dit, En dit ...


♦Check in.Hoe voel ik mij nu? Als ik merk dat ik alleen maar aan het doen   doen   doen    ben, weet ik dat het de hoogste tijd is om even in te checken: Hoe is het met mij? Als ik  dat vaker op een dag doet, loopt de meter echt niet op, is  gezonder!

 ♦Ik ben genoeg, Ik doe genoeg Om dat tegen jezelf te zeggen, is zo fijn, zo rustgevend, je ziel voedend....

♦Adem in. en uit. en nog een keer als dingen moeilijk gaan, als je het helaaaal gehad hebt. adem in en uit. Dit geeft me een pauze om even bij mezelf te komen, na te denken hoe ik het wil voordat ik ga reageren of handelen.

♦Ik ben dankbaar. steeds vaker durf ik dat te denken en te zeggen; er is zoveel waar ik dankbaar voor kan zijn, het maakt me gelukkig.sávonds voor je gaat slapen, kan je eens beginnen met terug te blikken op de dag, en vast één of twee dingen ontdekken waar je dankbaar voor bent...Slaap Lekker!

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Heb je een vraag?