In plaats van negeren, probeer dit eens

 

 

 

Als ouder van pittige, temperamentvolle kinderen, ben je écht op zoek naar wat nou wel werkt en wat niet.

Bijvoorbeeld,  je bent net lekker  buiten aan het wandelen, niets aan de hand denk je, en je kind ontploft omdat je geen eten hebt meegenomen ( lage suikerspiegel...) . Of je bent thuis met je moeder en je kind heeft weer eens een driftbui omdat hij wil dat JIJ hem opschept in plaats van  oma. Je vriendin, en je moeder zullen zeggen, "negeer hem gewoon, hij wordt zó weer rustig. Gewoon doorgaan waar je mee bezig bent."..... En je gaat weer eens twijfelen aan de juiste aanpak. Kijk eens of je je hier in kunt vinden:  

 

  1. Als je die driftbui negeert kan hij alleen maar groter en sterker worden. Veel kinderen doen ER NOG EEN TANDJE BIJ tot je de boodschap hebt begrepen. Wat kun je beter doen? Zoek je inlevend vermogen op, je empathish vermogen. De grootste behoefte van kinderen is gehoord, gezien en begrepen te worden. Als je empathish bent, zal je kind merken dat je hem hoort en ziet (en niet zijn zin geeft, daar gaat het vaak helemaal niet om). Als je het echt onzin vindt waarom hij krijst en gilt, probeer toch eens jezelf te verplaatsen in hem en je de emotie voor te stellen die hij op dat moment heeft. Je snapt echt niet waarom hij per sé die blauwe beker wil ipv de rode, of dat de ene keer jij moet opscheppen en de andere keer oma. Daar kan je wellicht echt geen begrip voor opbrengen. Maar je weet wel wat het is om diep teleurgesteld ergens over te zijn, of erg gefrustreerd. Maak daar verbinding mee. Het is misschien niet zo belangrijk voor jou, maar wel voor hem. ( als je kind te hard huilt om je te horen, laat alleen je medeleven zien; 'zó verdrietig ben je omdat mama het brood is vergeten. Wat naar.) Vaak is je begrip het einde van de storm. Soms is en nog wel een steek dat je kind het wél duidelijk kan maken als iets hem niet zint, en jij ( nog) niet.
  2. Als je de driftbui negeert zou hij kunnen stoppen. Maar wat leert een kind hiervan? Valt dit onder negatief gedrag negeren? Ik geloof van niet. Ik geloof ook niet dat een kind expres een driftbui kan creëren.  Ze zullen zich alleen voelen, en leren dat je je niet zo mag voelen. Blijf dichtbij en sta open voor die heftige gevoelens. Als we leren dat grote gevoelens er niet mogen zijn, leert een kind snel die te onderdrukken. Maar ze komen er altijd op een ander moment en vaak zeer ongewenst weer uit.Als ze zien dat die tranen en angsten teveel voor ons zijn, zullen ze zelf ook een beetje bang worden voor hun eigen emoties. Als wij ons een beetje kunnen opstretchen en die driftbui kunnen 'handelen' is dat heel veilig voor je kind, en dan kan hij voelen en leren wat er bij hem speelt. Leer je kind dat je er altijd voor hem zal zijn. 
  3. Als je de driftbui negeert, leert je kind niet wat er aan de hand is, en hoe hij daar mee om moet gaan. Hij leert zijn emoties in te slikken. Zoals hij nu doet is niet OK. Ik zeg altijd; als het er mag zijn wordt het minder, als het er niet mag zijn, komt het telkens weer terug. Troost je kind, zodat hij zichzelf ( en ook anderen leert troosten.) Als we niet willen dat ons kind elke keer uit zijn plaat gaat, moeten we hem leren zichzelf te kalmeren, gerust te stellen, te troosten. Dat leren ze ...van ons. Kinderen in een boze bui denken dat het nooit meer over gaat die boze bui, en dat mama of papa nooit meer van hun zal houden als die ook zo boos terug gaan doen.Wij moeten hen leren dat alles weer OK zal zijn, als we onze kalmte en liefde kunnen laten zien. Bij je kind blijven, je kind vasthouden (als die dat wil) op een kalme en liefdevolle manier, leert hem met zijn grote overweldigende gevoelens om te gaan.

Als je kind beter zou kunnen omgaan met die frustraties, dan zou hij het wel doen!

 

Als je kind in een driftbui zit, heeft zijn fight fly freeze brein het overgenomen van zijn logische denkende brein. ( Bij ons is dat precies zo!) Ze kunnen echt niet bij logische oplossingen. Ze zullen eerst kalm moeten worden voordat jullie weer verder kunnen. Net zoals jij. Denk ook niet aan een korte termijnoplossing: Naar. Je. Kamer! Probeer de langetermijnoplossing zoals ik hem hier beschrijf.

Een driftbui negeren, kan je kinds frustratie erger maken in zijn vruchteloze pogingen om gezien of gehoord te worden. Negeren helpt je kind niet om zichzelf te reguleren. Als je kalm en aanwezig kunt blijven, en empathisch kunt zijn, kun je je kind laten zien dat JIj er voor HEM bent. Ze zullen zich begrepen voelen en vertrouwen dat het weer goed zal komen. Je kunt je kind troosten, door de driftbui heen begeleiden en DAARNA ga je het probleem oplossen of hem leren wat er dan nodig is. 

 

Heb je daar hulp bij nodig, om zelf ook rustig te kunnen blijven? Ik help je daar graag bij. Of volg een cursus Mindful Opvoeden. Er start er weer in op 6 mei  ( Zie AGENDA)

 

 

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen