Boos kind, rustige ouders

Boosheid is besmettelijk, wist je dat?

En zeker als je moe bent, alles al hebt gedaan voor je kind wat je die dag moest doen, ja dan is zijn boosheid heel erg besmettelijk, dat weten en kennen we allemaal.

 Toch is het goed om te beseffen dat je niet altijd de strijd hoeft aan te gaan met een boos kind. Huh?

Het gaat vaak om het woordje nee.Daar zijn de vaak pittige kinderen allergisch voor. Maar als je goed bedenkt, wanneer komt die nee nou eigenlijk voor?

Je kunt niet voorkomen dat je kind nog weleens boos zal zijn. Niet alles is op te lossen. En je kunt natuurlijk ook niet altijd toegeven aan je kind. Er zullen altijd situaties zijn waarin jij je poot stijf moet houden. Simpelweg omdat je verantwoordelijkheid als ouder dat van je vraagt.

Wat bedoel ik daar mee. Als ouder ben je verantwoordelijk voor zijn gezondheid, zijn welzijn, zijn veiligheid. Bijvboorbeeld  genoeg slaap, dus zeg je soms Nee! als hij wil snoepen vlak voor het eten. Als hij dat niet accepteert, is dat even zijn worsteling, zijn probleem met jouw NEE. Daar hoef je verder niet zoveel mee, belangrijk is dat jij écht voelt dat dat niet kan. Ga niet met hem in discussie, maar denk; ik help jou te leren met een Nee om te gaan. En dat vind jij zo te zien nog steeds erg lastig. 

Je kan wel benoemen dat je ziet dat hij dat echt  lastig vind, huil even met hem mee.  Je kunt je pittige kind ook uitleggen dat het helemaal niet altijd makkelijk is om vader of moeder te zijn. Dat je je kind soms liever zijn zin zou geven, maar dat het nu eenmaal erbij hoort als je ouder bent, dat je ook dingen moet doen die je kind niet leuk vindt

Of je zoon wil na het eten nog naar buiten.  Chillen..... Maar het is winter, koud. Dus Nee. Je kunt het dan ook stevig communiceren. “Ik weet dat je het niet genoeg vindt, 1 x in de week Maar eerlijk gezegd is dat al meer dan ik het liefst zou willen. Ik vind het belangrijk dat je uitgerust bent. Maar ik gun je ook wel wat. Dus vandaar. Hier moet je het mee doen.

Laat hem maar even razen, eventueel kun je het gedrag ook benoemen. "En dat maakt je heel boos. Moeilijk he? Wees maar even heel boos." Dan geef je de emotie van je kind de ruimte, waardoor die veel sneller weer weg kan ebben. En jij hoeft er niet mee te zitten. Het is van je kind en laat het lekker daar.

Verzet je er niet tegen en maak je niet druk. Ga de strijd niet aan. Onthou: een boos kind is geen strijd. Dus als jij het accepteert en er niet tegenin gaat, valt er voor je kind ook niks te vechten. Dan rest hem of haar niks anders dan even boos te zijn.